Wat is een korset

Een korset is een kledingstuk dat wordt gedragen om de taille en het bovenlichaam te vormen en te ondersteunen. Historisch gezien werden korsetten voornamelijk gedragen om het lichaam een bepaalde vorm te geven, zoals een smalle taille en een geaccentueerd buste en heupen. Ze werden populair in verschillende periodes van de geschiedenis, zoals in de Victoriaanse tijd.

Een traditioneel korset bestaat uit een strakke en stevige constructie van stof en/of leer, vaak voorzien van baleinen (stevige strips) van metaal of kunststof, die in het korset zijn ingebracht om structuur en ondersteuning te bieden. Korsetten kunnen worden vastgemaakt met veters of haken en ogen aan de achterkant, waardoor het mogelijk is om het korset strakker of losser te maken, afhankelijk van de gewenste pasvorm.

In het verleden werden korsetten soms gedragen om een modieuze zandlopervorm te creëren door de taille smaller te maken en de buste en heupen breder te laten lijken. Dit ging echter vaak ten koste van het comfort en de mobiliteit van de drager, omdat korsetten erg strak en beperkend konden zijn.

Tegenwoordig worden korsetten minder vaak als dagelijkse kleding gedragen, maar ze hebben nog steeds een plaats in de mode en worden soms gebruikt voor speciale gelegenheden of als onderdeel van bepaalde kostuums. Moderne korsetten kunnen variëren van meer comfortabele ontwerpen tot meer uitbundige en decoratieve stijlen, afhankelijk van het doel en de modevoorkeuren van de drager.

BEKIJK ALLE KORSETS >>>