Wat is een cockring?

Plezier van- en met een cockring

Een penisring (Engels cockring) is een ring van metaal, rubber, leer of siliconen die om de penis geschoven wordt en als doel heeft langer een erectie te houden.

Bij mannen wordt, naarmate ze ouder worden, over het algemeen hun erectie minder stevig en houdt minder lang aan. De penisring kan helpen om de erectie voor langere periode stevig te houden.

De penisring is niet alleen bedoeld voor mannen bij wie de erectie niet meer zo stevig is als voorheen. Het wordt ook gedragen om de gevoeligheid van de penis te vergroten, als sieraad en bij SM.

Een penisring met haren of borsteltjes zorgt voor extra stimulatie van de clitoris en schaamlippen en wordt een geitenoog genoemd. In SM-spelletjes worden ook wel penisringen met spijkertjes of noppen aan binnen- of buitenkant gebruikt.

Een penisring kan op verschillende manieren worden bevestigd. De ring kan worden geplaatst aan de schacht van de penis. Of achter de balzak tegen het lichaam aan. Of allebei. De meeste penisringen worden om de penis en achter de balzak bevestigd. De ring gaat om de slappe of half slappe penis. Als de penis in erectie komt, zit de ring er strak omheen, waardoor het bloed de zwellichamen niet of slechts moeilijk kan verlaten. De penis wordt steviger en de erectie blijft langer behouden. Een voordeel van deze manier van dragen is dat de testikels dan niet te strak tegen de basis van de penis getrokken kunnen worden. Zo kan men beter met de testikels spelen wanneer een man op het punt staat een orgasme te krijgen. Doordat in sommige gevallen ook de plasbuis afgeknepen wordt, zal een orgasme "heftiger" ervaren kunnen worden.

Het te lang achtereen of te regelmatig gebruiken van een penisring brengt risico's met zich mee. Doordat de bloedvaten afgekneld worden kunnen deze beschadigd raken. Daarnaast kan het langdurig hinderen van de bloedsomloop schadelijk zijn voor de penis. Laat een strakke penisring niet langer dan 20 à 30 minuten om de penis zitten. Het is dus van belang om precies te weten welke binnendiameter de cockring moet hebben.

Voor een rekbare en verstelbare ring van siliconen, rubber of TPE is het niet noodzakelijk een precieze maat te bepalen. Een belangrijk voordeel is dat deze ringen eenvoudiger te verwijderen zijn. Daarom worden ze aangeraden aan mannen die starten met het gebruik van een penisring. Voor een penisring gemaakt van hard materiaal is het bepalen van de juiste maat wel heel belangrijk. Als de ring te klein is, kan er een zenuw beschadigd worden en is de ring moeilijk te verwijderen. Als de ring te groot is glijdt deze af en werkt niet. Het bepalen van de juiste binnendiameter van de penisring is op de volgende manier te achterhalen: Zorg om te beginnen dat de penis goed stijf is. Meet dan vervolgens met bijvoorbeeld een schoenveter de omtrek van de penis op de plek waar men de penisring gaat gebruiken. Niet strak trekken, maar gewoon netjes eromheen meten. Deel de zojuist gemeten omtrek door 3,14 (pi) met als resultaat de diameter (doorsnede) van de gewenste plek. Van deze gemeten diameter haalt men nog 2 à 3 mm af. Op deze manier weet men de juiste maat (binnendiameter) van de penisring.Een vibrerende penisring is een vibrator bedoeld om bij penetratie de clitoris van de vrouw te stimuleren. Ook voor de man kunnen de vibraties opwindend aanvoelen. Er zijn ook penisringen met een verlengstuk voor het stimuleren van de prostaat. Penisring bij erectiepompen Bij vacuüm-, of erectiepompen die worden gebruikt bij erectiestoornissen zit meestal een flexibele penisring. Deze ring moet om de vacuümpomp heen worden gedaan. Als er een erectie tot stand is gekomen, moet de ring gemakkelijk naar beneden geschoven kunnen worden zonder dat de pomp hoeft te worden verwijderd.